Han donerar tusentals klubbflyers till Kungliga biblioteket

Den 10 december donerar den före detta festarrangören Jonas Olsson sin flyersamling till Kungliga biblioteket. Detta uppmärksammas med en dag av presentationer och paneler som diskuterar klubbscenens musik, mode och uttryckssätt samt en efterföljande fest. Den flyersamling som doneras består av tusentals flyers från Stockholms klubb- och festscen under 80-, 90- och 00-talen.

– Jag började aldrig samla flyers, jag sparade några i taget som jag då och då bar upp på vinden och lade i en resväska. Några år senare hade det växt till tre stora resväskor som följt med i flyttar, på vindar och i källare. Att nu Kungliga biblioteket vill ta emot materialet ser jag som en stor bekräftelse på att fler än jag ser flyerns betydelse för samhällsutvecklingen under 80- och 90-talet och jag är otroligt glad för framtida generationers skull att materialet nu görs tillgängligt för framtida forskning, säger Jonas Olsson.

Kommer samlingen att finnas tillgänglig för allmän beskådan?
– Stora delar av samlingen kommer att scannas, digitaliseras och görs därigenom tillgänglig, berättar Jonas.

Dagen börjar i Kungliga bibliotekets hörsal och fortsätter med mingel och klubb på Beckmans Designhögskola som kvällen till ära förvandlats till klubb med Mad Mats bakom skivspelarna. Från 20.00 är det efterfest på Taverna Brillo.

En kompakt dag och kväll med andra ord. Men kul att flyers får lite uppmärksamhet!

Läs mer och anmäl dig till dagen/kvällen här.

Jonas Olsson och några exempel ur hans flyersamling
Jonas Olsson och några exempel ur hans flyersamling