Kulturborgarrådet talar ut om eventuell nattborgmästare – "Vi är redo, men branschen behöver samla sig"

I april skrev bland annat SVT om att Stockholm skulle kunna få en så kallad ”night mayor”, en nattborgmästare som fungerar som en brygga mellan natt- och klubbliv och stadens politiker. Initiativet kom från arrangören Jakob Grandin som ligger bakom klubbar som Trädgården, Under Bron och Nobelberget.

– Jag har drivit klubbar i Stockholm sedan år 2000 och har upptäckt att om man vill flytta saker framåt måste man få med sig inte bara nattlivet och publiken, utan också beslutsfattarna, berättade Jakob Grandin för SVT.

Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) var positiv till idén och berättade om hur det kunde vara ett steg framåt mot målet att skapa en levande stad med ett bra nattliv. Frågan behandlades av kommunfullmäktige i april, där Roger Mogert lyfte fram önskemål om att nattlivs-branschen måste samlas för att kunna lyfta denna fråga till nästa nivå.

Under ett kommunfullmäktige-möte igår, den 7 november, dök frågan åter igen upp på dagordningen. Det var Centerpartisten Jonas Naddebo som vände sig till Roger Mogert för att ta reda på om några konkreta steg hade tagits i frågan om nattborgmästare, och om ett införande skulle kunna ske inom nuvarande mandatperiod.

– Jag är fortfarande väldigt positiv till idén. Vi söker efter en lösning i likhet med hur det fungerar i Amsterdam och London där staden står för halva finansieringen, och branschen står för den andra halvan. Detta ska inte handla en kommunal tjästeman, utan om en person med en fot i varje del. En brobyggare, sade Roger Mogert (S).

Han forsatte sitt anförande.

– Vi är beroende av att aktörerna inom nattlivet hittar en form för att stå för den andra halvan. Detta är inte gjort än, och därför har vi inte kommit vidare. Jag vill ge branschen mer tid för att samla sig. Om detta inte är gjort inom, låt säga, ett halvår så får vi se om staden på något sätt kan hjälpa till i det arbetet men jag ser ett värde i att låta branschen lösa det på egen hand. Men vi, staden, är redo och det finns utrymme att lösa detta inom nuvarande ramar.

Det återstår alltså att se om branschen har inlett något arbete för att samordna sig i denna fråga. Fortsättning följer.

Obs! Följ mig på Instagram och Twitter för information om nya klubbar och fester samt helgtips, ny musik och annat skoj. Don’t miss out!

TV: Roger Mogert (S) Foto: Mattias Vepsä TH: Foto: Pixabay
TV: Roger Mogert (S) Foto: Mattias Vepsä TH: Foto: Pixabay