De nedstängda klubbarna på Södran talar ut – "man straffar en hel kultur när det uppstår ordningsproblem"

Den 29 mars gick Södra Teatern ut med att man pausar vissa återkommande klubbar på grund av bland annat sexuella ofredanden och slagsmål. Vid den tidpunkten var det oklart vilka det gällde men nu står det klart att det handlar om klubbarna Håll käften och dansa, Hammertime och Chocolate Factory.

Bakom Hammertime och Chocolate Factory återfinns klubbprofilen, discjockey och journalisten Hasan Ramic som nu har gått ut med ett offentlig uttalande gällande det som hänt. I en artikel på Stockholm Direkt berättar han om turerna och säger att beskedet om att pausa klubbarna kom efter ett bråk på klubben Mosquito den 24 mars. I artikeln får även Södra Teatern komma till tals och utveckla sitt resonemang.

– Jag menar att när olika gäng från olika delar av Stockholm ska brösta upp sig blir det för mycket testosteron. Det kan vara från Odenplan och Södermalm, det spelar inte så stor roll, säger Södra Teaterns klubbchef till Stockholm Direkt.

Hasan Ramic har även publicerat en chattlogg med journalisten Max Byström på Stockholm Direkt för att ge en mer heltäckande bild av hur han upplevt skeendet. Här nedan publiceras den chatten i sin helhet:

Max Byström:
Tänkte bara om du kan ge din bild av varför Södra Teatern har gjort så här?
Är det, som de säger, pga slagsmål och sexuella ofredanden?

Hasan Ramic:
Kan du vara mer specifik?

Max Byström:
Ska bara kolla först: vilken klubb är det du jobbar med. Hammertime? Bara så att det blir rätt

Hasan Ramic:
Hammer Time och Chocolate Factory
men jag talar för dom två och Håll Käften Och Dansa

Max Byström:
Den senaste tiden har det varit ordentligt stökigt på vissa av Södra teaterns klubbar. Efter en ovanligt problematisk helg väljer nu Södra teatern att agera. ”Gästernas säkerhet kan inte garanteras”.

Hasan Ramic:
Vi kar alla kört här ett tag och vi har varit väldigt noga med att kommunicera med vakter och personal om trivsel och just dessa frågor. Vi blev förvånade när vi fick infomationen om att våra klubbar skulle pausas. Självklart ska inte sånt få förekomma, men varken vi eller Håll käften & dansa har inte blivit informerade om att det skulle va ett problem på våra klubbar tidigare. Första gången vi hör något om det var igår när Södra Teatern gick ut med sin pressrelease.

Max Byström:
Så Södra Teatern kontaktade alltså inte er innan de valde att pausa?
Innan pressmeddelandet menar jag

Hasan Ramic:
Jo, de kontaktade oss efter ett bråk i helgen på klubben Mosquito. Men då sa de att det hade blivit så stökigt att alla klubbar som har liknande inriktning som vi skulle pausas. Inget sas om att problem med sexuella ofredanden hade pågått länge.

Max Byström:
Är Mosquito en av de klubbar som också pausas nu?

Hasan Ramic:
Nej Mosquito får vara kvar.

Max Byström:
Har Södra Teatern påtalat att de har upplevt den här typen problem på klubbarna tidigare?

Hasan Ramic:
Nej det har de inte, och inte under de 2-3 åren som vi har spelat där har det sagts något dylikt. Vi på Hammer Time/Chocolate Factory har dessutom vid varje tillfälle vi har drivit klubb passat på att varna männen i publiken för att ofreda och tafsa på kvinnor.
Det finns videos på det.

Max Byström:
När du skriver att det är klubbar med ”liknande inriktning” som Mosquito, vilken inriktning är det då mer specifikt?

Hasan Ramic:
När jag skrev ”liknande inrikting” så skrev jag ”liknande inriktning som oss” och syftade på Hammer Time och Håll Käften Och Dansa

Max Byström:
Okej. Men vilken typ av inriktning är det på klubbarna som har pausats?
Om man ska beskriva det för läsare som inte har koll

Hasan Ramic:
Vi överlappar musikaliskt Mosquito på sina håll men vi är mer samtida. Mosquito spelar mest tropisk dansmusik, medan Hammer Time och Håll Käften Och Dansa spelar mest samtida populär urbansk musik med visa tropiska inslag som dancehall, afrobeats och soca.

Max Byström:
Varför tror du, och de andra vars klubbar nu har pausats, är anledningen till att Södra Teatern har valt att pausa dem?

Hasan Ramic:
Bristande kommunikation och oförståelse för den egna gästkretsen. Allt detta hade kunnat undvikas med kommunikation i god tid. Hade vi vetat att de uppfattar att det är ett problem med stölder och ofredande hade vi jobbat ännu hårdare mot det.”
Varen vakterna, klubbchefen eller den kreativa ledaren har påtalat något av detta för oss innan.
Vi gick och gjorde våra klubbar i tron om att de var en publiksuccé, för det är feedbacken vi har fått av våra gäster och vänner på plats. Chocolate Factory spelar rnb-ballader och har en överväldigande majoritet kvinnliga besölkare men den blev struken med samma argument. Håll Käften Och Dansa hann inte ens ha fler än två klubbkvällar för att ens uppfattas som ett problem.

Max Byström:
Hur kändes det när ni fick beskedet?

Hasan Ramic:
Först känner man: Typiskt. Det här är ett välkänt grepp i stockholms klubbliv. Att man straffar en hel kultur när det uppstår ordningsproblem. Men vi blir också frustrerade över den bristande logiken. Klubben bråket inträffade på är kvar, medan vi andra får gå. De menar att de har att göra med stökiga män, men tar bort en av de klubbar som drar flest kvinnor. Och att man tar bort en klubb – ledd av en kvinna – som inte ens hann utvecklas till sin potential.

Obs! Följ mig på Instagram och Twitter för information om nya klubbar och fester samt helgtips, ny musik och annat skoj. Don’t miss out!

Södra Teatern (Av Korall (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Södra Teatern (Av Korall (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)